Saturday, July 22, 2006

YoU'rE cHaRgiNg Me FoR wHaT? / ¿Me EsTàS cObRaNdO qUè?

Yesterday afternoon we were going home and passed by a tortillería, which oddly enough is a place where they sell freshly made tortillas by the half kilo and the kilo. These are great and in Mexico it's very common to find long lines of people waiting for their share. Well, as we passed by I saw a sign that read "Paper 50 cents". I asked my hubby was that was about and he said "They charge you 50 cents for the butcher paper where they wrap the tortillas, which is why many women carry a cloth or "tortilla rag" to put them in. I was speechless. I never realized they did that, and I have bought them many times! It's not that they don't have the right to do it, but it got me wondering about other ways others can abuse the privilege. For example, restaurants charging for aluminum foil and styrofoam when you request for a "doggie bag" (pay extra if you want your table scraps to resemble a swan). Hospitals add tissues, thermometer, cotton balls and such to the bill when you leave, though most people leave them behind. I'm sure hotels sneak in toilettries and other amenities into the bill as well, so they could spare twice the conditioner! Some Chinese take outs are always charging for the containers, so it won't be long 'till others catch on and charge you if you want extra napkins and ketchup (Europe has done it for the longest time, I had to pay extra for lime wedges and ice in Germany and France when; violating all health rules, the traditional "fish and chips" in Irland and England are served in a newspaper cone with lots of lime juice).
Which is why it upsets me when in Mexico they try to charge extra for sour cream on my baked potato, or worse, avocado; which is delicious and cheap this side of the globe. The bottom line, enjoy everything you eat and drink, before you pay twice for the cup it's in. This blog is dedicated to anyone who actually gave their "doggy bag" to the dog.

Ayer por la tarde de regreso a casa pasamos por una tortillería y ví un letrero que me llamó la atención: "Papel 50 centavos". Le pregunté a mi esposo de qué se trataba eso y me dijo "Cobran 50 centavos por el papel en el que te envuelven las tortillas, por eso muchas mujeres llevan un tortillero ó trapo". Me quedé muda. ¡No sabía que lo hacían y he comprado muchas veces! No es que no tengan derecho de hacerlo, pero me quedé pensando en otras formas en que podría abusarse ese privilegio. Por ejemplo, los restaurantes podrían cobrar por el plato de unicel y el papel aluminio cuando pedimos algo "para llevar" (pagas extra si tus sobras van en forma de cisne). Los hospitales te cobran los pañuelos desechables, el termómetro y hatsa el algodón cuando sales, pero pocos lo llevan consigo. Estoy segura que al hacer tu checkout en el hotel también van incluídos en la cuenta los amenities como jaboncitos y botellas minúsculas, así que ¿No podrían poner el doble de acondicionador? Algunos restaurantes chinos cobran los envases donde sirven la comida para llevar, así que no pasará mucho tiempo antes de que otros sean parte de la moda y cobren extra por servilletas y catsup (en Europa empezaron hace mucho, yo pagé extra por hielos y limones en Alemania y Francia cuando el auténtico "pescado frito y papitas" en Irlanda é Inglaterra viola muchas reglas de higiene al servirse en cucuruchos de periódico con muuuuchos limones). Por eso me molesta que en México traten de cobrarme extra por la crema ácida en mi papa al horno ó peor aún, por la "orden de aguacate" que es abundante y muy barato de este lado del globo terráqueo (y los meseros te dicen, serios "¿Una orden de crema?, enseguida señora" ¡Que insulto!). De modo que disfruta lo que te estás comiendo ó bebiendo, antes de que te cobren la envoltura que lleva. Este blog está dedicado a todo aquel que de verdad le haya dado a su perro lo que pidió "para llevar".

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